Port kopen? Een goede keuze, maar waar moet je op letten?

Wil jij Port kopen, dan heb je een uitstekende keuze gemaakt. Port is een wijnsoort dat perfect past bij zoet fruit, een kaasplankje, stoofpeertjes, tarte tatin, chocolade of crema catalana. Het wordt veel geserveerd bij de voor- en nagerechten of als aperitief, maar een goede portsaus kan je biefstukjes en tournedos echt speciaal maken. Vooral als je weinig ervaring hebt, kan Port kopen een lastige ervaring zijn. Er zijn best veel soorten en merken, maar wat is de beste? Hier lees je meer over Port, over wat het is, hoe het wordt gemaakt en de verschillende soorten.

Port kopen: dit zijn de kenmerken

Port is een versterkte wijn die afkomstig is uit Portugal. Alleen Port uit Portugal mag zich ook echt zo noemen. De druiven waarvan het gemaakt worden groeien in de bekende Douorovallei. Daar groeien ze op terrasvormige wijngaarden genaamd quinta’s. Je herkent Port dus door het land van afkomst en de druifsoort, maar ook aan het alcoholpercentage. Deze is met 18% tot 20% hoger dan bij de standaard wijn. Ga je Port kopen, dan zijn dat dus de kenmerken die je kunt verwachten.

Het verschil tussen Port en gewone wijn

De manier waarop Port gemaakt wordt zorgt ervoor dat het zoeter is en dus sterker is dan standaard wijn. Beide beginnen met druiven die worden gegist, maar in het geval van Port wordt er op een bepaald moment brandewijn toegevoegd aan het vat. Daardoor stopt het gistingsproces en blijft er mee suiker achter in de drank. Ga je Port kopen, dan kun je er dus op rekenen dat je een zoetere en sterkere drank in huis haalt dan wanneer je gewone wijn zou kiezen.

Flesjewijn.com | Wijnen tegen een scherpe prijs!

Welke Port is het beste voor jou?

Je hebt de keuze uit verschillende soorten als je Port gaat kopen. Dit zijn er minder dan bij standaard wijn, maar de keuze is wel belangrijk. Je kiest de soort bij de gelegenheid. Er is ook, net als bij gewone wijn, een groot verschil in prijs.

●        Ruby Port: Ruby Port is de meest verkochte soort Portwijn. Het krijgt zijn naam van de dieprode kleur die het heeft in het glas. De smaak is fris en fruitachtig en geschikt voor elke gelegenheid.

●        Tawny Port: wil je een specialer en karakteristiekere Port kopen, dan kun je kiezen voor Tawny. Deze wordt langer gerijpt, namelijk drie tot zeven jaar en dat in vaten van hout. Daardoor heeft het een lichtere kleur, maar een diepere karamelachtige smaak.

●        Vintage: voor een echt speciale aangelegenheid kun je vintage Port kopen. Dit is Portwijn die soms wel 10 tot 20 jaar gerijpt wordt in flessen. Je betaalt hiervoor, maar krijgt er ook een uitmuntend drankje voor terug.

●        Andere soorten Port: naast deze bekende soorten Portwijn, zijn er ook andere opties. Zo is er een witte Port en een rosé Port die beide heerlijk zijn gekoeld en in de zomer. Bekende merken zijn Graham’s, Barros en Ferreira die alle drie Port verkopen van erg goede kwaliteit.